Täydellisyyden fantasia




        Elämä on sekoitus onnea ja surullisia vaiheita. Meillä on täydellinen elämä.
                                                                                   Suvi Teräsniska- Täydellinen elämä



Monesti täydellisyys mielletään positiivisten asioiden kautta. Elämä nähdään täydellisenä, kun kaikki menee omasta mielestä hyvin. Mutta onko elämä tällöin täydellistä? Mielestäni tällöin ihminen kieltää itseltään mahdollisuuden pysähtyä myös ikävien asioiden äärelle. Ikävien asioiden äärelle pysähtyminen vaatiikin monesti tietoista pysähtymistä. Se voi tuntua pelottavalta. Helposti ainakin itselle tulee epämukava olo. Toki kaikkia surullisia asioita ei ole helppoa kohdata. Ole siis armollinen ja anna itsellesi aikaa.

 Olen itse ollut koko elämäni täydellisyyden tavoittelija. En ole sallinut itselle virheitä ja epäonnistumisia. Olen kuitenkin tietoisen opettelun myötä oppinut hyväksymään sen, että virheetöntä elämää ei ole. Onko täydellisyyden tavoittelu siis turhaa ajan hukkaamista? Riittäisikö vähempikin minulle seuraavalla kerralla? Miksi täydellisyyttä ylipäätään tavoitellaan? Mitä on täydellinen?

Edellä esitin useamman kysymyksen täydellisyyteen liittyen. Niihin ei ole olemassa täydellisiä vastauksia. Vastaukset riippuvat ihmisistä, jotka vastaavat kysymyksiin. On olemassa hyviä vastauksia mutta ei täysin täydellisiä. Se, mikä on toiselle ihmisille täydellistä voi olla toiselle ihmisille epätäydellistä. Ihminen itse määrittelee täydellisyyden. Kuitenkaan se ei ole koskaan täydellistä kaikkien mielestä.

Esimerkiksi tämä teksti, jota kirjoitan, ei ole täydellinen vaan minun ajatuksiani elämästä. Motiivini kirjoittaa tätä tekstiä on yksinkertaisesti se, että haluan viestittää ihmisille sitä, että vähempikin riittää. Näin aikaa jää muuhunkin kuin täydellisyyden tavoitteluun.

Olen törmännyt monesti sosiaalista mediaa lukiessani artikkeleihin, jotka antavat neuvoja elämän eri asioihin. Nämä neuvot ovat monesti auttaneet minua. Kuitenkin olen myös huomannut, että kaikki neuvot eivät minulle ole toimineet. Mielestäni on hyvä asia, että ihmiset pyrkivät auttamaan vilpittömästi toisia ihmisiä erilaisten neuvojen avulla. Kuitenkin taitolaji on hyväksyä se, että neuvot eivät ole koskaan täydellisiä. Neuvot voivat auttaa meitä elämässä tai ohjata meitä väärään suuntaan meidän elämämme kannalta. Mutta sinä päätät, mikä on mielestäsi riittävän hyvä suunta elämällesi. Sitä ei päätä kukaan muu sinun puolestasi.

Koska ei ole olemassa täydellistä elämää, en voi antaa sinulle täydellisiä neuvoja. Voin vain kertoa, mikä mielestäni on riittävän hyvää elämää. En kuitenkaan ala tähän näitä asioita luettelemaan, koska muuten kirjoittaisin asiasta väitöskirjan. Annan sinulle mahdollisuuden itse lukijana pohtia, mikä on sinun mielestäsi riittävän hyvää elämää. Vaikka kukaan meistä ei ole täydellinen, niin muista, että juuri sinä olet riittävän hyvä omana itsenäsi.



Comments